вторник, 16 септември 2014 г.

Фестивал "Бъди промяната" (кратък репортаж + снимки)

В неделя (14.09), в София, завърши вторият фестивал "Бъди промяната", който беше под надслов: "След протестната вълна...". 
В градинката пред "Кристал" хора от различни активистки групи (социален център "Аделанте", Солидарен център (Варна), Обединени (Велико Търново)) представиха инициативи, с които целяха да покажат една алтернатива на статуквото и отправна точка към нови хоризонти, основани на самоорганизация, солидарност и самоинициатива. Затова целият фестивал се базираше на самоиздържането, т.е. той нямаше финансиране от Столична община, НПО-та, фондации или партии, а само от хората участващи в него.
В рамките на три дни се проведоха лекции и дискусии върху наболели обществени проблеми, както и възможности за тяхното решаване. В тази връзка имаше гост от Гърция, участник в "Инициатива 136", чиято цел беше да разясни борбата им около приватизацията на водата в Солун, както и какви решения са взели.
Стоеше и въпросът с отминалата вълна на протести и окупации, за които говори Ивайло Динев, a гости от колектива CrimethInc. представиха различни движения след края на "Окупирай".  
Имаше лекции за пермакултурата, за основите на веганизма, опазването на природата и защитата на животните. Беше представена веганска кухня, която всеки желаещ можеше да опита.
Едно от основните събития във фестивала беше представянето на книгата на гръко-френския философ Корнелиус Касториадис "Проектът за автономия", чийто съставител е Явор Тарински. Тя е поредното издание на независимото и самоорганизирано издателство "Anarres".
Бяха прожектирани късометражните филми "Власт" и "Контражур", като вторият е на режисьора Вал Тодоров, с чийто пример се доказва, че българското независимо кино се развива и има бъдеще. 
Участие взеха и "Човешка библиотека", които представиха най-новата си книга - "Приказки за юнаци и злодеи: Промяна", която може да намерите свободно на страницата им. Произведението представя фрагменти от протестите и окупациите през призмата на различни творци. 
За приятната атмосфера и настроение спомогнаха групата Bright Sight, както и рапърът El Freegano.
На фона на всичките събития, които съпътстваха фестивала, имаше детски кът, където деца си играеха, рисуваха и забавляваха. 
Не липсваше и безплатен пазар, на който всеки можеше да вземе или остави нещо напълно свободно - без бартер и без пари.
Въпреки есенните дъждове, второто издание на фестивал "Бъди промяната" завърши успешно. Участие взеха много хора, а отзивите им бяха повече от добри.  
Ако все още не сте разбрали целта на фестивала, ще използвам думите на една от организаторките: "Това е култура на бунта", защото с подобни инициативи, организаторите доказаха, че е възможно тя да идва от самите нас заедно, обединени, самоорганизирани, самофинансирани, като алтернатива на неолиберализма, консуматорството и експлоатацията. Културата на бунта не е продукт, който търси печалба, а призив, че всички можем, стига да искаме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар