вторник, 17 февруари 2015 г.

Благотворителната инициатива „Подарявам – Велико Търново” спечели 3000 приятели в социалната мрежа

Статия за групата ни "Подарявам-Велико Търново"
Автор: Галина Георгиева
вестник "Борба", брой 9, 2015-01-15


Търновци помагат на съгражданите си в нужда

Фейсбук група, в която всеки предоставя ненужна за себе си вещ, но необходима за друг, вече 2 години доказва, че доброто във Велико Търново все още съществува. Благотворителната инициатива в старата столица спечели вниманието на близо 3000 потребители на социалната мрежа, а „Подарявам - Велико Търново“ е името на онлайн групата, в която всекидневно някой помага на нуждаещ се. Организатор е 25-годишният великотърновец Светлин Тачев. Младият мъж създал интернет групата през 2013 година и тя бързо придобила популярност. Той сподели, че Фейсбук кампанията е продължение на инициативата „Безплатен пазар“, която преди време се провеждаше в парка „Марно поле“. „Идеята е, че всеки, който има нещо ненужно, може да го предложи, а този, който има нужда – да го вземе. Трябва да се научим да си споделяме, за да се откъснем от консуматорската култура, която ни заобикаля“, уточни Светлин Тачев. 

Онлайн инициативата решава отчасти наболелия в старата столица проблем с увеличената популация на бездомни животни. В групата ежедневно кучета и котки намират добросъвестни стопани, а не биват захвърлени на улицата. Такава е историята на 2-годишния великотърновски котарак Симо, който бе осиновен от жител на Горна Оряховица. Неговата вече бивша стопанка Дария Балъкова го подари на Георги Симеонов, по-известен като горнооряховския Дядо Коледа.
Десетки жители на Велико Търново даряват дрехи и обувки за нуждаещи се във Фейсбук групата. Преобладаващите обяви са за бебешки облекла. Една от предоставилите дрешки за дете до 3 години е Светла Димитрова. „Да бъдеш майка в България, е скъпо удоволствие. Бебешките храни и памперси са достатъчен разход за родителите. Просто реших да облекча семейния бюджет на младо семейство с дете“, сподели тя. Много девойки пък осигуриха празничните облекла на момичета, които нямаха възможност да си купят рокля за новогодишната нощ.
Не са малко и хората, които споделят учебници и книги. Напоследък потребителите на групата правят все по-големи дарения: готварска печка, монитор, спалня, отоплителни уреди и телефони.

Като всяко добро нещо, винаги се намира някой, който да опорочи идеята. „В групата често пъти се налага да бъдат изтрити постове на хора, които злоупотребяват с кампанията. Това са предимно потребители, които рекламират страници с търговска цел“, обясни организаторът на инициативата Светлин Тачев. Въпреки това той твърди, че добротата е присъща за всеки един от нас. „Примерите ги виждаме всеки ден. Когато паднеш, винаги има хора, които ще се притекат на помощ и ще те изправят. В нашето общество все още е останала добротата, забелязал съм, че когато има извънредна ситуация, всички забравят за различията и се обединяват“, коментира още младият търновец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар