понеделник, 18 март 2013 г.

Обществените съвети – същност, характеристика и функции

  

Протестната вълна, която заля страната, даде тласък на идеята за граждански контрол в държавните институции, повече прозрачност, както и пряко участие на самите граждани. Това бе и нещото, което вече в почти цялата страна предизвика настроения за създаване на обществени съвети по градове. 
Какво представляват те? До сега не се знаеше много за тях – как работят, какви функции имат, каква им е целта? Ще се постарая в този материал да ви обясня ясно и конкретно какво представляват обществените съвети и каква е тяхната роля.
Основната цел на обществените съвети е да осигурят участието на широк кръг представители на гражданското общество в обществения живот и да служат като постоянна форма на диалог между местните власти и структурите на гражданското общество. Общественият съвет е структура, която ангажира гражданите, имащи изградени позиции по проблеми, свързани с развитието и бъдещето на даден град. Те са на доброволен принцип и не се ангажират с финансиране.
Идеята за подобни съвети не е нова. И в момента има обществени съвети, но те нямат никакви функции, тъй като не са регулирани юридически. Това позволява единствено възможност за морален контрол над институциите, но нищо повече, което ги превръща в ненужни и безсмислени. Все пак, обществените съвети могат да бъдат функционални. За да имаме реален контрол над местната власт, трябва да се приложат някои стъпки, които да изменят правилника на съответната община. Примерите, които давам, са за Община Велико Търново*.
В момента, в комисиите към Общинския съвет може да участва всеки гражданин, като има право на писмено становище, но не и на устно, а това поражда проблем, тъй като не се знае какво точно ще бъде обсъждано в съответната комисия. Затова избраните (делегирани) представители на гражданите, трябва да имат някои права, които имат общинските съветници-да се изказват, да внасят предложения и да имат право на становище.
При провеждане на общинската сесия, представителите на Обществения съвет трябва да имат права, както общинските съветници - на изказване със съответната реплика и дуплика. Това е наложително, тъй като в момента гражданите имат право само на едно изказване. Така няма възможност за защита на тезата си след отговор на общински съветник. Затова всеки трябва да има право на една реплика и една дуплика по дадената точка.
При гласуване на решения с голяма обществена значимост - общ устройствен план, обществени поръчки, развитие на инфраструктурата, трябва да има широка обществена дискусия, която да се предизвика с материали в интернет, с обявления в медиите. Гласуването на тези решения да е поименно.
По време на Общинската сесия, предложенията по отделните точки, трябва да се илюстрират с достатъчно снимки, скици, графици, изчисления. Това е нужно, за да може всеки присъстващ представител на Обществения съвет, както и гражданите да разбират за какво става въпрос и какво се гласува. За да има прозрачност и гражданите да знаят какво се случва в Общината,
всички решения на комисиите с резултатите от гласуването да се публикуват в интернет, както и всички материали.
Трябва да има възможност за участие на представител на Обществения съвет в Разширения председателски съвет.
За осъществяването на истински граждански контрол, е нужно да има помещение или зала, в което веднъж седмично да се състоят срещи между негови представители и гражданите. По този начин се осигурява възможност хората да изказват своите мнения, препоръки, предложения, критики и похвали, свързани с обществения и културния живот и управлението на съответната община. Така се улесняват гражданите, които нямат възможност да участват директно на сесиите, а имат идеи и предложения.
С тези си действия съветите ще имат обществена значимост и ще позволят пряко участие на гражданите в местната власт, както и упражняване на контрол.

* Примерите са по материали от предложенията внесени от Инициативния комитет(в който участвах) за създаване на Обществен съвет към Общински съвет град Велико Търново

Няма коментари:

Публикуване на коментар